top of page
440.jpg

Om Tage Erlander

I hjärtat av Värmland, i idylliskt vackra Ransäter och ett stenkast från Klarälven, ligger Erlandergården.

 

Här föddes stadsministern Tage Erlander och här gick han och hans syskon i skolan - skolan som deras far, Erik Gustaf Erlander, var lärare i. Både skolan och lägenheten ovanpå, som familjen Erlander bodde i, är bevarade i ursprungligt skick och kan besökas med guide. Byggnaden är verkligen ett minnesmärke över en svunnen tid och ett stycke svensk historia.

 

Intill skolhuset ligger det nyare utställningshuset med permanent utställning om Tage Erlanders liv, karriär och betydelse för den svenska politiken. 

Sveriges längsta statsminister

Tage Erlander kallas Sveriges längste statsminister.
Dels för att han var så lång (för sin generation framför allt) och mätte 192 cm i strumplästen. Men också för att han satt så länge på posten, i hela 23 år, mellan 1946 och 1969.

Familjen

Tage och hustrun Aina hade två söner, Sven och Bo. Familjen bodde, trots statsministerskapet, först i en trea i Alvik och senare i ett höghus i Marieberg, som kom att kallas Erlanderhuset.

 

Tage Erlander ligger begravd i familjegraven på kyrkogården vid Ransäters vackra kyrka, tvärsöver vägen från Erlandergården. 

Dagböckerna

Under sin tid som minister skrev Tage dagbok. Dagböckerna var inte avsedda för publicering när de skrevs och i dem har Erlander skrivit ned sina innersta tankar om sin oro för hälsan, sina sömnbesvär och sina tvivel på att duga som statsminister med mera. 
 

Dagböckerna gavs ut av sonen Sven Erlander och skildrar åren 1945–1969 då Tage blev och verkade som Statsminister, och är en oskattbar förstahandskälla utan motstycke i den svensk historien.

Dagböckerna utgjorde ett viktigt underlag när historikern och Augustprisvinnaren Dick Harrisson skrev biografin
Jag har ingen vilja till makt 2018, i vilken vi får följa Tage Erlanders reflekterande anteckningar och upplevelser på plats när det nutida Sverige tog form under det kalla krigets balansakt mellan de två supermakterna.

Biografin Jag har ingen vilja till makt 
skriven av den hyllade historikern och Augustprisvinnaren Dick Harrison 2018.

Tage Erlanders långa tid som statsminister präglades av stabil förändring med radikala reformer vi idag tar för givet.

Relief av Tage som står strax

framför minnesgården i Ransäter.

bottom of page