top of page

Torsdagsklubben 2022

Pandemin hindrade inte Erlandergården från att fördubbla sitt publikrekord under programkvällarna 2021. För 2022 är publikmålet ännu högre satt – dessutom ökar antalet kvällar från fyra till fem.

Samlingsnamnet ”Torsdagsklubben” avslöjar att det varje gång handlar om torsdagar. Här är de fem datumen och programinnehållet:

Torsdag 30 juni

Huvudperson: Ingrid Carlberg, journalist, författare och 2021 invald i Svenska Akademien. Samtal kring hennes bok om Raoul Wallenberg. Den försvunne diplomatens öde var en huvudvärk för Tage Erlander under hela hans statsministertid.

Torsdag 7 juli

Huvudperson: Carl-Johan Ivarsson, en av författarna till den nyligen utkomna ”Väckelsens hus i Värmland”, som berättar om landskapets missionshus och kapell. Särskilt fokus på Ransätersbygden och familjen Erlanders kopplingar till väckelserörelsen.

Torsdag 14 juli

”En Finnskoging, en Ekshäring, en Munkforsing” är kvällens tema, som knyter an till Klarälven och Klarälvdalen från norr till söder. Tre lokala profiler – Joe Bengtsson, Tore Olsson och Anders Ajaxson – samtalar om utvecklingen från kraftverksbyggandets tid och fram till nu.

Torsdag 21 juli

Huvudperson: Hans-Gunnar Axberger, jurist och författare till nyligen utkomna ”Statsministermordet”, som fått lysande recensioner. Axberger går med kritisk blick igenom alla skeden och alla viktiga aktörer i den fåfänga jakten på Olof Palmes mördare. ”Ett mästarprov”, skrev DN i sin recension av boken, som Jan Guillou pekat ut som en huvudkandidat till Årets Augustpris i fackboksklassen.

Torsdag 4 augusti

Huvudperson: journalisten och författaren Margit Silberstein. Samtal om hennes bok ”Förintelsens barn”. I Norrköping kunde hennes judiska föräldrar återförenas efter krigsslutet. I denna östgötska stad växte upp Margit och hennes bror Willy upp på 1950-talet, när landets statsminister hette Tage Erlander och framtidstron var oavbrutet stark.

Ytterligare ett planerat arrangemang, som nu inte kan bli av, var en kväll med den nyligen bortgångne Sven Melander. Han skulle ha samtalat med Anders Ajaxson (skolkamrat från Journalisthögskolan i Göteborg) på temat ”Malmö och Munkfors på Tages tid”.

Om vädret tillåter genomförs fyra av de fem arrangemangen utomhus. Kvällen den 7 juli om ”Väckelsens hus” är undantaget på grund av de många bilder som ska visas. 

 

I entrén på 100 kr ingår kaffe och kaka.
Alla kvällsprogram börjar kl. 19:00.
Förhandsbokning gäller: tel. 070 263 1790 eller erlandergarden@telia.com
 

Ytterligare upplysningar och information:

Anders Ajaxson, programansvarig, mobilnummer 076 26 58 197

Henrik Norman, Erlandergårdens föreståndare 070 263 17 90

bottom of page